Sweskate

Om träning

Åk till ett vinterparadis

Är man en sådan som gillar att åka skidor har man med stor sannolikhet besökt en hel del länder, städer och pister. Alltid är man på jakt efter den perfekta backen för ens kunskaper, och gärna får det vara mer än en i samma skidsystem. Ett av världens mest populära resmål är att åka på alpresor till Österrike.

Österrike är inget stort land, ändå är det fyllt av populära och bra skidorter. Alla har nog hört talas om Bad Gastein, St. Anton, Mayrhofen och Zell am See, bara för att nämna några. Samtliga är varje vinter belamrade av glada skidturister och säsongare, man kan nästan inte förstå hur de kan vara så många. Oftast går tankarna direkt till alpin skidåkning så fort man hör om Österrike och alperna, men här finns även goda möjligheter till riktigt bra längdskidåkning, för tips för så bra längdåkning som möjligt, kolla gärna här.

När det gäller packning på vintern kan det lätt bli en hel del, och om man dessutom ska flyga ner måste man tänka på hur mycket man faktiskt lägger ner i väskan. Men vissa saker måste man bara ha:

  • En riktigt bra mössa som håller tätt mot vinden när en susar ner för backen. Ännu bättre är att ha hjälm på sig, den både värmer och skyddar från eventuella skador och är en stor trygghet om man skulle råka hamna i en för svår backe och måste ta sig ner.
  • Skidstrumpor är något man kan glömma bort, men är faktiskt väldigt viktigt. En pjäxa måste sitta bra på foten för att minimera risken för benbrott och strumpan hjälper till. Det blir också varmare med bra strumpor, man rör ju inte på fötterna så mycket när man åker skidor och lift utan de är rätt stilla i kylan.
  • Med ett par grymma skidglasögon får du kontroll över vädret, snöstorm såväl som sol. För en säker åkning måste man kunna se vart man åker och vädret kan på många sätt påverka detta. Dessutom blir du kvitt vinden som annars slår rätt i dina ögon utan ett par skidglasögon.
  • En bra skidjacka och ett par bra skidbyxor, eller en overall för den djärve, är a och o i Österrike. Inte vill man bara se snygg ut utan med rätt material och form så blir man varken för varm eller kall. Det är lite speciellt att åka skidor i sol och kyla och det är lätt att man antingen tar på sig alldeles för lite, eller alldeles för mycket. Inget av det är vidare bra.
  • En annan av de viktigaste sakerna är att ha ett par bra skidhandskar. Händerna får ta mycket stryk när man kommer susande ner för backen, det blir lätt kallt. Och något av det tråkigaste är att vara alldeles för kall om fingrarna när det enda man vill koncentrera sig på är att åka. Det har hänt både en och två gånger att folk fått åka hem till boendet istället för att stanna kvar hela dagen på grund av dåliga vantar.
  • En visselpipa som är till för ifall du skulle hamna mitt i en lavin. Risken finns alltid, även om det inte är något man ska åka runt att tänka på, så det gäller att vara förberedd om oturen skulle vara framme.

Packa rätt och ta det försiktigt så kommer det bli riktigt bra dagar i vinterparadiset!