Sweskate

Om träning

Eftertraktat svett

vältränad tjej är svettigI dagens träningshets har vi börjat tvinga oss längre i träningen och en hysteri har uppstått i att medverka i olika maraton och lopp. Denna hets har visat sig i att flera maratontävlingars registrering fylls upp på endast tre timmar istället för dagar som tidigare var det vanligaste. Vare sig det är ett cykellopp runt Vättern eller en 4,2 mil lång löprunda runt Stockholm som lockar så har vi idag en mer neutral syn på att svettas i dessa samband. Vi har också lärt oss att mycket av vår doft som lockar till oss en partner har med vårt svett att göra. Det handlar då främst om ny svett som utsöndrats och inte den långvariga svetten som sedan skapar odörer. Såhär säger en glasblåsare om sitt svett och hans affärsidé att faktiskt sälja det på flaska:

”- Glasblåsarnas svett och arbete är något som turisterna tar till sig när de kommer hit och tittar. Så för mig är det inte så stor skillnad att sälja glasblåsarnas svett jämfört med det färdiga glaset som de producerar, säger han till Norrköpings Tidningar.”

Pinsamma svettningar

Det finns dock en del svettningar som inte är uppskattat och som sätter en i pinsamma situationer och gör att man söker hjälp från ställen som www.svett.se. Den svetten är en medicinsk sjukdom och kan också behöva behandlas medicinskt på Sophiahemmet. Det kan vara genom tabletter men kan också behövas en operation för den som har kvar sina besvär efter behandling. Botox är också en välanvänd metod som har minskat svettningarna kraftigt då nerverna ”vilar” efter en behandling.