Sweskate

Om träning

Kvinnligt medaljregn i OS

OS 2016 har tagit över landet under sommaren, och bettingbolagen har listat odds efter odds, men att resultatet skulle bli som det blev hade man nog inte väntat sig – det hela slutade nämligen med medaljrekord för våra svenska damer.

medaljer prispallI år har det varit otroligt populärt att betta på olympiska sommarspelen i alla möjliga former. Men att resultatet av spelen skulle bli som det blev var det nog få som väntade sig. Istället för de favorittippade herrarna på prispallarna kunde vi istället se våra svenska damer kliva upp och mottaga medalj efter medalj. Så bara några få dagar in på OS stod det klar: det är kvinnorna som dominerar i den svenska OS-truppen!

Började med simning avslutades med brottning

I Dagens Nyheter skriver man hur det var Sarah Sjöström som satte tonen direkt för de övriga damerna i truppen med sitt guld i 100 meter fjäril för att sedan gå vidare och vinna ytterligare två medaljer. Det är dessutom något som enligt Aftonbladet gör henne till den första svenska kvinnan att vinna ett OS-guld i simning och dessutom också bli den första kvinnan att kamma hem tre individuella medaljer i ett OS. Så för de andra tjejerna i OS-truppen var det bara att följa henne, och det gjorde tjejerna med råge. Bland annat fick Emma Johansson en andraplats i cykling vilket gav henne silvermedaljen, Jenny Fransson tog ett brons i brottning och fotbollslandslaget kammade hem silver plus att allt avslutades med Sofia Mattsson i brottning som lyckades knipa Sveriges nionde och sista medalj under OS 2016 vilket blev ett brons i brottning – vilket också betyder att hela 55 procent av de svenska medaljerna för årets OS togs a kvinnor, något som aldrig tidigare skett.

Kvinnorna blir bättre och bättre för varje år

vinstpodium vinna medalj prispallSett till tidigare år går de svenska damerna i OS nästan en rak trappa upp mot pallplaceringarna. Något som experterna menar beror på en allt jämnare syn på OS mellan herrar och damer vilket lett till större satsningar även i damtruppen. Rent procentuellt kan detta ses i tidigare år såsom år 2000 i Sydney då det var 43 procent av medaljerna som togs av kvinnorna, år 2012 var det 35 procent och nu år 2016 blev det alltså 55 procent medaljer som kneps av de svenska damerna i OS-truppen. Och i Sveriges Radio har man listat de svenska dam-medaljerna:

  • Sarah Sjöström – tre medaljer i simning varav ett guld, ett silver och ett brons
  • Emma Johansson – ett silver i linjelopp på cykel
  • Jenny Fransson – ett brons i brottning
  • Sofia Mattsson – även hon ett brons i brottning
  • Fotbollsdamerna – kammade hem silvret i fotboll efter förlust mot Tyskland
  • Jenny Rissveds – knep guldet i mountainbike